ZGAGA

Uczucie zgagi po posiłku objawiające się pieczeniem w przełyku, powstaje w wyniku cofania z żołądka do przełyku kwasów trawiennych. Może być to sytuacją sporadyczną wynikającą z ewidentnego przejedzenia ciężkostrawnym jedzeniem i tym nie należy się specjalnie przejmować. Jeżeli zgaga pojawia się niemal po każdym posiłku mówimy o refluksie, czyli cofaniu kwasów żołądkowych w wyniku uszkodzenia mechanizmu blokującego cofanie treści pokarmowej z żołądka. Jedną z przyczyn refluksu może być przepuklina rozworu przełykowego. Przepuklina rozworu przełykowego powstaje, gdy żołądek przesuwa się ku górze i jego część z jamy brzusznej przedostaje się do klatki piersiowej powyżej przepony. Jak powstaje przepuklina rozworu przełykowego? Przepona jest przegrodą oddzielającą klatkę piersiową od jamy brzusznej. To szeroki, ale cienki mięsień rozpięty pomiędzy dolnymi żebrami, który ściśle obejmuje dolny odcinek przełyku. Miejsce, w którym przełyk przechodzi  przez przeponę, nazywamy rozworem przełykowym. Jeśli rozwór przełykowy osłabi się, rozciągnie i przestanie przylegać ściśle do przełyku, przestaje pełnić swoją funkcję i przepona nie jest w stanie utrzymać żołądka w jego właściwym  położeniu. Dlaczego dochodzi do rozciągnięcia przepony?

Najczęściej na skutek zbyt dużego napięcia mięśni brzucha, które obniżają mostek będący jednym z przyczepów przepony. W takiej sytuacji dochodzi do stopniowego rozciągania jej przyczepów i upośledzenia funkcji. Dotyczy to najczęściej osób z pogłębioną kifozą piersiową i zaokrągloną klatką piersiową. Wynika z tego, że poprawiając postawę ciała poprawimy funkcję przepony, przywrócimy prawidłowe napięcie rozworu przełykowego i możemy znacząco zmniejszyć częstotliwość zgagi.